Cere, pretinde și te sufocă. N-are răbdare și e impulsiv în fața celei mai mici greșeli pe care ți-o surprinde și te taxează printr-o glumă, un reproș, un scandal sau o tăcere amenințătoare. În plus, consideră că e natural să fie ajutat mereu și înțeles când nu acționează, greșește ori dispare pur și simplu. Cu atitudine ostilă, blazată ori revendicativă se consideră o victimă în fața neșansei, a familiei, a slujbei ori chiar a țării în care trăiește! E, clar, o victimă a vieții! Drept urmare, așteaptă ori cere întruna ajutorul, clar sau subtil. De la părinți, frați, soții, colegi, șefi, vecini, oricine se află în câmpul său relațional. Și e suficient ca o dată să nu-l ajuți pentru ca tot ceea ce ai făcut pentru el în trecut să fie șters cu buretele și dat uitării. E ca un sac fără fund de cereri, așteptări și revendicări continue. Și relația așa s-a dezvoltat…
Îl mai recunoști după faptul că se comportă ca un copil, captiv într-un corp de adult si devenit imatur și obositor. Poți sesiza durerea copilului din el, deși el nu pare să vadă nici copilul rănit și nici adultul devenit, cu capacități reale de funcționare pentru a se descurca prin viață. Nu-și asumă puterea decât pentru a cere și a aștepta să fie servit. Uită de responsabilitate și creează relații apăsătoare prin așteptările sale permanente. Nu e liber și nu-i lasă nici pe alții să fie liberi. Cere atenție exagerată și are nevoie ca alții să se schimbe. În nici un caz el!
Îl recunoști? Poate să doară… mai ales dacă tu tocmai ai regăsit o parte din acest portret… În nici un caz nu ești tu!..
Cum a ajuns un călău emoțional? Poate pentru că la timpul potrivit, când alții cresc și se dezvoltă, a primit doar lipsuri… Ori poate nu s-a simțit iubit, apreciat și securizat atunci când era esențial in evolutia lui… Și tot ce a dezvoltat ulterior a devenit o strategie de supraviețuie. A învățat să stea „călare” pe cei apropiați și să abuzeze de timpul, energia și resursele lor cerând intruna atentie și servicii de parcă ar vrea să umple un gol.
Ce poți face dacă tocmai ai descoperit că ai un asemenea călău în preajma ta?
Îți permiți să dispari?… Ok. Ori, poate, vrei să-l ajuți? Ok. Atunci, te rog, nu o mai fă așa cum ai făcut-o până acum. E drept, vei crea un cutremur în viața sa. Învață să pui limite în relația voastră, să taci atunci când vrea soluții, pune-i întrebări atunci când caută răspunsuri, confruntă-l cu propriile resurse când cere ajutor și stârnește-i pofta de mai mult atunci când îi este foame. Și pofta de mai mult e față de sinele și puterea sa, de a și le descoperi și asuma pentru că a abuzat deja destul de timpul, amabilitatea, energia, resursele și puterea ta. Sunt specialiști care îl pot ajuta. Chiar și pe tine, dacă nu poți ieși din viciul acestei relații…
Și acesta poate fi începutul unei noi relații în care să vă regăsiți în respect, afirmare și putere interioară. Succes!