Tu cât de bine te cunoști #1: Povestea numelui tău

Fiecare dintre noi avem un nume cu care suntem apelați în interacțiunile umane. Prin nume ne chemăm unii pe alții, ne strigăm, ne apropiem, ne tachinăm sau ne alintăm în diverse forme.

Îți cunoști povestea numelui tău? Ai fost vreodată curios/curioasă să afli despre modul în care a fost ales? Care este istoria lui și cum ți-a fost hărăzit? Ce știi despre el? Poți afla cine l-a ales, ce „lupte” s-au dat, ce istorie are, cine l-a mai purtat în familia ta, de câte generații sau poate ce personaj, celebritate a fost sursa de inspirație a părinților tăi?

Numele pe care îl purtăm e parte din identitatea noastră, are o amprentă nu doar asupra noastră, ci și în conștiința celor care ne cunosc. Avem chiar preferințe sau antipatii în legătura cu anumite nume.

Numele are un impact puternic în relațiile interumane și prin el se stabilesc cu ușurință ancore pozitive sau negative.

Așadar, numele nostru devine o amprentă a personalității noastre care se răspândește ca un parfum în jur. Se întâmplă ca unele persoane să ne fie plăcute pentru că numele lor ne amintește de o persoană dragă.

Straniu e când se întâmplă ca unele persoane să ne fie antipatice de la început, tot din cauza  numelui, pentru că a fost stabilită o ancora negativă în urma unei experiențe neplăcute cu o persoană care avea același nume. Iar dacă mai există și alte suprapuneri senzoriale peste nume, fie că e vorba de înfățișare, ton sau timbru vocal ori chiar miros sau atingere tactilă, lucrurile se complică. Pentru că ancora e puternică și decisivă, la nivel inconștient, în privința încrederii și deschiderii pe care o manifestăm față de ceilalți.

Așadar, cum ți-a amprentat numele propria personalitate? Poate ai primit și o poreclă undeva, cândva. Mai știi de la cine? Și ce impact a avut asupra ta atunci și mai târziu?

Cine ai devenit tu datorită poreclei, de exemplu? Cu ce trăsături de personalitate te-ai simțit „înzestrat?”

Sau, așa cum am mai întâlnit, unii ne alegem singuri propriul nume, altul decât cel din buletin, dintr-o dorință de a ne regăsi, de a ne simți „acasă” în el.

Gândește-te la semnificația numelui tău, la rezonanța lui. Ce îți place la el?

În vocea cui sună cel mai bine pentru tine? Care sunt acele voci care au știut să te sensibilizeze, să te alinte?

Pe ce tonuri îți place să ți-l auzi rostit și în ce forme schimbat de către cei din jur, ca un alint? Pe de altă parte, e important să știi și care sunt acele moduri care îți creează nevralgii atunci când îți auzi numele rostit? Care e tonul, intonația și ce schimbări ale numelui tău nu le suporți?

La final, te mai întreb: ce relație ai cu numele tău și cum te simți purtat de el prin viață?

Succes! : )

 

 

Grafică realizată de Vero Nedelcu. Mulțumesc mult pentru colaborare, Vero!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp