Ție cum îți merge la job #1 Confortul tău la job.

Munca reușește să ocupe un loc dominant în viața noastră, atâta timp cât suntem în putere și activi. E locul în care ne putem „dovedi” talentele native și competențele dobândite și în care ne aflăm măsura valorii personale prin performanțele pe care le obținem și impactul pe care îl avem în jurul nostru, prin ceea ce facem. Asta vine la pachet cu nevoia de a fi util și de a obține rezultate care să ateste valoarea și importanța noastră printre ceilalți. Și răspunde și nevoii de creștere și dezvoltare continuă.

Așadar, cât suntem în putere, muncim, muncim și iar muncim, chiar și atunci când știm că mai avem un pic și facem poc. Nu e de mirare că jumătate din viața noastră se derulează la serviciu. Și nici că ajungem să petrecem cu colegii mai mult timp decât cu familia. Iar prietenii stau și ei la rând, după colegi. Tocmai de aceea mi se pare foarte important modul în care ne raportăm la relațiile cu colegii. Și, mai ales, ce confort avem în preajma celorlalți? Cum îl dobândim, ce facem pentru el, dar și cum îl trăim? La urma urmei, cât de bine ne cunoaștem unii pe alții?

În mesajul și tema de azi aș vrea să te gândești la atitudinea ta față de serviciu și față de colegii/șefii/colaboratorii tăi, cu care interacționezi zilnic. Și la confortul tău personal, care mi se pare important pentru bunăstarea ta interioară în timp ce muncești.

Las mai jos câteva întrebări la care cred că ar fi util să-ți răspunzi.

Ideal e să faci asta în scris, într-un carnețel special pe care să-l folosești doar pentru temele lunare din program.

Așadar, ia carnețelul, un creion, stilou sau pix și alocă-ți câteva minute să răspunzi la întrebările de mai jos:

  • Ce înseamnă pentru tine să ai confort la locul de muncă? Ce anume îți creează confort?
  • Cu ce atitudine mergi la serviciu? Ești abordabil/ă, ești distant/ă? Cât de interesat/ă ești să-i cunoști pe colegii tăi și cât ești dispus să te lași la rândul tău cunoscut? Ce te reține? Ce te inspiră?
  • În timpul în care ți-ai observat colegii, la rândul tău ai fost observat și analizat. Ce păreri crezi că ai stârnit? Le cunoști? Ai vorbit cu colegii despre asta? (de exemplu primele impresii pe care și le-au făcut când te-au cunoscut)
  • Cât de bine crezi că îți cunoști colegii? Hai să verificăm ce știi despre ei? (statut marital, vârstă, competențe, vise, reușite, decepții etc.) Cât de multe știi despre oamenii cu care împarți biroul sau cu care „tragi” spre același obiectiv? Despre care din colegii tăi știi unde și-a petrecut vacanța, de exemplu?
  • Cu cine reușești să comunici ușor? Și ce are special acest coleg/ă cu care relaționezi relaxat și ușor? Dacă sunt mai mulți, bravo ție! Lasă să-i vezi și să-i saluți în sinea ta pe toți cei cu care poți comunica lejer și cu încredere. Și uită-te și la atitudinea ta față de ei. Cu ce vii și te arăți, cum te exprimi față de ei?
  • De ce ar avea sens să-ți cunoști mai bine colegii? – acesta va fi episodul următor, dar poți reflecta și la această întrebare. : )

Grafică realizată de Vero Nedelcu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp