Tu cât de bine te cunoști #2: Cum ocupi spațiul în care te afli

Spațiul pe care îl ocupăm e unul special. Poate că ți se pare ceva banal, dar de fapt transmitem multe prin modul în care ne folosim propriul spațiu, cum îl marcăm și ne raportăm la el.

Suntem expansivi sau retrași, dornici să avem cât mai mulți oameni în jur sau ținem străinii la o anumită distanță – toate acestea sunt legate de spațiul nostru intim. Nu e doar un spațiu în care existăm, ci transmitem foarte multe, la nivel inconștient, prin modul în care ne “ocupăm” locul fizic în această lume.

În plus, transmitem niște repere pentru ceilalți legat de confortul pe care noi îl trăim cu noi înșine. E vorba de spațiul interior care se reflectă în afară.

Așadar, te invit să treci prin câteva întrebări de reflecție ca să-ți dai seama cum ocupi spațiul acolo unde te afli.

E valabil atât în momentele în care ești singur, cât și în cele când ești cu oameni dragi sau cu necunoscuți, în locuri publice sau acasă.

  • Cât spațiu ocupi? Dacă e să-ți calculezi mărimea, de cât spațiu (de cât loc) ai nevoie ca să te simți confortabil?
  • De ce anume ai avea nevoie ca să te simți relaxat și să-ți ocupi “în tihnă” spațiul?
  • Îți place să privești în ochi oamenii cu care vorbești sau te surprinzi că de multe ori îți privești mâinile, pereții, ceașca de cafea din fața ta sau alte obiecte/persoane?
  • Cum păstrezi contactul vizual cu alții? Îți e ușor sau greu, e nevoie să te concentrezi pentru asta sau vine natural? Sunt persoane cu care faci asta cu ușurință și contexte în care îți e greu?
  • Cât de mult îi lași pe alții să se apropie de tine? La ce distanță îi menții, pe ce criterii? (Dacă poți să aproximezi acest spatiu în metri, e minunat. Aceasta e limita ta de confidențialitate, la fel ca la bancă J).
  • Cât de mult/cât de des te îmbrățișezi cu prietenii tăi apropiați, cu familia apropiată? Părinții, copiii, prietenii? Obișnuiți să faceți asta zilnic, de câte ori vă vedeți, rareori sau aproape niciodată? Cum te simți când ești îmbrățișat?
  • Dacă ești la supermarket la rând, cu alți clienți care îți sunt străini, cât de ușor îți este să stai 10 minute când îți “suflă alții în ceafă”? Te simți invadat sau confortabil? Cum reacționezi?

Nu există răspunsuri greșite și răspunsuri corecte. Dar numai unele se potrivesc cu tine, cu felul tău de a fi și de a relaționa. Și cred că e important să-ți cunoști aceste criterii și limite.

Felul în care ne poziționăm transmite o receptivitate sau anumite granițe pe care le stabilim. De multe ori sunt lucruri invizibile, dar care se simt de către ceilalți.

Modul în care îi primim pe alții în spațiul nostru ține de securitatea noastră, de siguranța și încrederea pe care o avem în noi înșine de a-i primi pe alții în spațiul nostru.

 

Grafică: Vero Nedelcu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp