Cum îți poți crește motivația și concentrarea la examene. 10 tehnici și idei practice

Viața noastră a fost dată peste cap în ultimele două luni și jumătate. Am fost nevoiți să ne adaptăm la noi condiții, la reguli noi, să ne schimbăm obiceiurile, dar și modul în care interacționăm cu alții și felul în care muncim și învățăm. Mulți dintre clienții cu care lucrez online mi-au spus că resimt acum mai tare stresul și anxietatea. Copiii și tinerii sunt și ei afectați.

Inspirată de un tânăr care m-a abordat online, am început săptămâna trecută un proiect nou: sesiuni online de pregătire mentală și emoțională pentru elevii care dau Bacalaureatul și Evaluarea Națională. Online, pe pagina mea de Facebook, pentru oricine are nevoie.

Pandemia este o sursă de neliniște care ne-a dat tuturor peste cap normalitatea, cu atât mai mult vouă, celor care aveți anul acesta examene. 

Așa că ceea ce vă rămâne de făcut este să vă îndreptați atenția spre lucrurile care depind de voi, spre ceea ce este în controlul vostru deplin și numai al vostru. Modul în care reacționați în această perioadă este la latitudinea fiecăruia.

Iată câteva tehnici care sper să vă ajute pe voi, cei care vă pregătiți pentru examene:

 1.   Imaginează-ți că această perioadă este un cantonament. Mental încearcă să vizualizezi un culoar de alergare. Pe acel culoar ești doar tu, nu are voie nimeni altcineva să intre, iar destinația reprezintă rezultatele la examen (nota sau media pe care ți-o dorești). Practic, ai la dispoziție o lună de atenție pentru tine. Află cât poți da și cine ești atunci când o lună dai tot ce ai mai bun din tine. 
 2. Stabilește care e culoarul pe care alergi și observă-te cum vrei să treci linia de sosire, cu ce satisfacție.
 3. Observă-ți emoțiile și cum te influențează ele. Te destabilizează sau, din contră, îți dau putere?

Este normal să îți fie teamă de examen, dar trebuie să iei măsuri care să te ajute să treci cu bine peste el, spre exemplu să te pregătești din timp.

Avem toți o realitate externă, percepută prin cele 5 simțuri și una interioară, unde se află gândurile, valorile, puterea și fricile noastre. De harta interioară te ocupi în cantonament deoarece de lumea interioară depinde succesul tău.

 1. Fă un exercițiu simplu de atenție și concentrare. Iată ce poți face: privește-ți mâinile, degetele. Observă-le ca și cum le-ai vedea acum pentru prima dată. Cu multă curiozitate. Descoperă pliurile mâinilor, unghiile. Închide și deschide pumnul. Mișcă mâinile. Aplaudă. Exercițiul te ajută să-ți aduci atenția aici și acum.
 2. Fă o evaluare a calității somnului tău: dă-ți o notă de la 1 la 10, unde 1 înseamă dezastru complet, iar 10 înseamnă fresh, odihnit, energic. Observă cum te trezești, cu ce stare, iar seara dă-ți altă notă cu privire la cât de obosit te bagi în pat la somn. Observă dacă ai un ritual, o anumită disciplină. Dacă notele tale sunt mici, e cazul să iei o măsură în favoarea ta, ca să te trezești odihnit și să ai energie pe parcursul zilei. Seara nu-ți forța limitele, nu sta peste miezul nopții pentru că te vei resimți a doua zi.

De asemenea, este important să știi în ce punct ești acum, cât de pregătit te simți în acest moment pentru examen. Dă o notă și pentru acest aspect. 

 1.   Structurează-ți materia, stabilește cât înveți și în cât timp. Recomandabil cel puțin 20-30 minute pe sesiune și apoi să crești progresiv. Ideal este să înveți 2-3 ore dimineața și 2-3 ore seara, timp în care atenția să fie doar pe materie. Dacă nu ai chef de învățat, rămâi cu privirea în carte, citește, chiar dacă ești absent, rămâi la birou. Oferă un sens pozitiv oricărei materii, pentru că asta îți ușurează mult munca. Și, mai ales, caută să aibă sens pentru tine. De exemplu, poți să iei această perioadă ca pe un cantonament, cum ziceam mai sus, în care te disciplinezi și-ți crești gradul de rezistență în fața situațiilor dificile. Asta te va face mai puternic în fața provocărilor vieții de mai târziu.
 2. Nu memora pe dinafară texte. Scoate idei principale după care să te ghidezi. Fă o structură și încearcă să înțelegi fiecare concept și idee. 
 3. Deconspiră-ți „hoții de timp”: unde și cât timp pierzi, cu cine? Alege să fii egoist! Alege-te pe tine timp de o lună. Timpul este cea mai mare avere pe care o avem. 
 4. Hidratează-te și alimentează-te sănătos, dormi suficient.
 5. Scrie-ți mesaje încurajatoare pe cărți, caiete, care să te aducă cu atenția aici și care să-ți trezească cheful să înveți. De exemplu: „fii atent”, „repetă pagina anterioară”, „ai încredere”, „nu pierde timpul”, „concentrează-te”, „hai, că poți” „te descurci excelent”, „mai ai puțin și ești ca scăpat”. 

 

Apoi, răspunde la întrebările de mai jos.

 • Cât timp stai zilnic pe rețelele sociale?
 • Ce îți distrage atenția?
 • Cât timp petreci învățând?

 

Dacă te ajută, lasă-te ghidat în această perioadă de trei verbe importante în viața noastră: a fi, a face, a avea.

A fi – cine ești tu? Cum îți definești propria persoană? (fă o descriere sinceră, în scris. Cât vrei tu de lungă sau de scurtă). Definește-te în fața acestui examen, de exemplu.

A face – nu este important momentul zilei în care înveți, ci să înveți. Să faci. Cât timp înveți zilnic?

A avea rezultatul examenului îți va reflecta atitudinea și comportamentul pe care l-ai avut față de el. Cum te-ai pregătit și cât de serios ai tratat acest moment din viața ta.

În concluzie, alege să fii o lună în cantonament.

Află ce gânduri și ce emoții te sabotează, ce te neliniștește, vezi care sunt „hoții tăi de timp”, dă un sens lucrurilor pe care le faci acum, fă exercițiul de concentrare, crește progresiv durata timpului petrecut pentru învățare, mănâncă sănătos, hidratează-te și fă pauze inteligente în timp ce îți conservi energia. 

Când îți propui să înveți, încearcă să nu îți lași atenția distrasă de nimic. Elimină sursele care îți distrag atenția. 

Aștept cu drag întrebările voastre pentru viitoarele sesiuni. 

Ne vedem live luni seară la pregătire emoțională și mentală pentru examene (Bacalaureat și Evaluare Națională), de la ora 19. Live-urile vor fi pe pagina mea de facebook. 

Mult succes! 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp