Ce spun polemicile în care intrăm despre noi înșine. Despre idei, valori, flexibilitate și respect

Suntem într-o perioadă în care polemica e foarte ușor de creat – online și oflline – și e folosită acum chiar și ca instrument de marketing și promovare.

O polemică scormonește în valorile noastre, spune multe despre noi înșine, cei care intrăm în ele.

Cum polemizăm? Și de ce o facem de fapt? Ce stă în spatele dorinței noastre de a polemiza? Vrem să spunem sau să ne impunem părerea? Ori, chiar, să analizăm diverse posibilități?…

Capacitatea de a polemiza e strâns legată de gândire, de luciditate și de capacitatea noastră de a vedea mai multe perspective, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei, de a arăta respect față de o opinie contrară. Capacitatea de a polemiza ține mult de flexibilitatea minții noastre. Suntem flexibili sau rigizi?

Un lucru e bine să ne amintim mereu când intrăm în polemici: nu deținem întru totul adevărul. Nici noi, nici cei care au opinii contrare nouă. Polemizarea ar trebui să vină mână în mână cu capacitatea noastră de a accepta părerea altuia și, uneori, de a ne răzgândi.

Sănătatea, educația și politica sunt teme care mereu vor fi de interes și vor naște polemici. Subiectele legate de ele au toate șansele să deschidă drumul spre polemici și ne vom situa de o parte sau de alta într-o discuție pe aceste teme.

Capacitatea de stârni, de a argumenta, de a analiza vine din experiența de viață a fiecăruia și reflectă modul în care am învățat să ne poziționăm în exprimarea ideilor și valorilor personale în relațiile cu ceilalți.

Urmărește-ți discursul în polemicile cu cei din jurul tău. Care dintre următoarele variante ți se potrivește ca atitudine când te afli într-o polemică: poate am dreptate, cred că am dreptate sau sigur am dreptate!

Ești doar tu cu tine, așa că, fii sincer și recunoaște de pe ce palier comunici într-o polemică. Așa cum tu ești convins de adevărul tău, la fel e convins și cel de lângă tine de adevărul său, care e alt adevăr și care se bate cap în cap cu certitudinea ta.

Așa, polemicile devin lupte! Iar noi ne pierdem puterea de a naviga pe alte teritorii, de a explora alte ținuturi interioare și de a-l cunoaște pe celălalt pentru că în lupte vrem să câștigăm! Nu să pierdem…

Cum îți poți exersa flexibilitatea mentală

Îți poți crește gradul de flexibilitate mentală atunci când încerci să pătrunzi în adevărul absolut din mintea celuilalt. Când încerci să-l înțelegi pe cel de lângă tine, deși aveți opinii opuse legate de o temă anume sau legate de viață în general.

Când începem să facem asta, ne dăm seama ce e așa de profund atins în celălalt, tocmai prin vehemența opoziției sale.

De ce ne îndârjim așa de tare? Iar când intrăm “în luptă”, ce vrem de fapt?

Sunt lupte în care merită să murim, altele care deschid noi teritorii de înțelegere și lupte sau teritorii pe care trebuie să le abandonăm pentru că nu duc la un rezultat, ci doar la un consum foarte mare de energie și sunt o sursă de frustrare.

Înainte să intri într-o polemică, îți recomand să te gândești pentru ce o faci și la ce îți servește. Ce câștigi sau ce aperi pentru tine prin polemizare? Ori, ce pierzi dacă te retragi.

Ce simți când renunți la o polemică

Atunci când renunți într-o polemică, analizează ce simți că e stârnit în tine. Simți că ai eșuat, că ești laș, că ai renunțat la ceva din tine, că îți este frică de celălalt sau de a-ți asuma până la capăt ideile și valorile?

Ce se antrenează în tine când ești în polemică? E nevoia de explorare și de înțelegere a altor universuri lumești, e curiozitatea sau poate e nevoia de validare, dorința de a avea dreptate, sentimentul de a fi puternic și capacitatea de a-i domina pe ceilalți?

Cât de departe te duci și cât de mult vei lupta pentru ideile tale?

Polemica este o artă și e minunat să o exersăm. Dar e important să știm că, dincolo de faptul că ea oglindește capacitatea noastră de a analiza, de a argumenta, de a urmări un fir logic, de a pune în valoare propriile idei, ea oglindește și faptul că ne luptăm pentru un adevăr interior care se referă la niște valori și nevoi personale.

E vital în polemici să te asiguri că creezi un spațiu de respect față de omul cu care ai un conflict de idei și/sau conflict de valori. Vedem și înțelegem viața diferit, avem opinii și facem alegeri diferite, dar asta nu ar trebui să ne împiedice să-l respectăm pe cel de lângă noi și să-i transmitem asta, chiar în cadrul polemicii pe care o avem.

„Voi lupta până la ultima picătură de sânge pentru dreptul tău de a nu fi de acord cu mine”, spunea Ion Rațiu, citându-l pe Voltaire, unul dintre părinții democrației universale. Cred că vorbele acestea se potrivesc de minune și în polemicile noastre.

Dacă ținem cont de asta, avem grijă să susținem un spațiu de respect și devenim responsabili când polemizăm. În felul acesta, vom putea să ne rafinăm capacitatea de a înțelege diversitatea lumii în care trăim. Ne vom lărgi orizontul și vom putea decide ce e mai bine pentru noi acum sau în perspectivă.

Aș vrea să închei cu un gând. Privește imaginea de mai jos.

Ce vezi prima dată? Unii obsevă cei doi vârstnici, alții vor remarca întâi cântăreții. Vedem lucrurile diferit, asta e clar. În funcție de valorile noastre, de priorități, de experiența de viață pe care o avem și de alte criterii la fel de importante.

Așadar, polemici pline de respect să avem!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp