Incertitudinea și antidotul ei

Cum trăim cu incertitudinea din viața noastră?

Unul din sentimentele cu care ne confruntăm într-o viață de om este incertitudinea și mulți dintre noi i-am resimțit prezența în viața noastră. Incertitudinea este un sentiment apăsător, iar când o trăim suntem secătuiți de energie, puterea ne este slăbită și rămânem suspendați într-o amară așteptare ca ceva să se întâmple. Cu noi și pentru noi.

Când trăim cu incertitudine proiectăm toată responsabilitatea în afară noastră și așteptăm să vină la noi răspunsuri, decizii ori soluții din exterior, de la alții. În acest context, suntem degrevați de responsabilitate, dar, în același timp, nu avem nici putere personală. Ne simțim slabi și fragili. Poate chiar anxioși și lipsiți de curaj să facem ceva. Și așteptăm ca altcineva să facă ceva pentru noi.

Momentele de incertitudine sunt parte din viața noastră și avem nevoie să învățăm să trăim cu ele. Nu putem controla ceea ce se întâmplă în jurul nostru. În schimb, avem o șansă. Putem controla ce se întâmplă în lumea noastră interioară. Ca să ajungem în control e nevoie să ne cunoaștem foarte bine și să ne  împrietenim cu resursele noastre interioare. Și să știm și cum să le folosim.

O soluție în fața incertitudinii

Dacă nu putem controla ce se întâmplă în jurul nostru, e bine să știm că putem controla lumea alegerilor noastre. Cel mai banal exemplu este când nu știm unde să ne petrece vacanța și suntem indeciși: să mergem la mare, la munte sau undeva la țară? La noi sau în străinătate? Poate vrem să renunțăm la actualul loc de muncă, să începem ceva pe cont propriu ori să ieșim dintr-o relație, dar ne apasă frica de viitor, teama de eșec și responsabilitatea pe care trebuie să ne-o asumăm față de propriile…decizii.

Incertitudinea are și ea antidotul ei. Din fericire.

Ca să ieșim din starea de incertitudine, avem nevoie să folosim antidotul. Iar eu cred că antidotul la incertitudine e decizia.

În fața incertitudinii, când te simți nesigur, neputincios și anxios față de evenimentele din viața ta, ia o decizie. Alege pentru tine. Ce este mai bine, mai sănătos. Privește lucrurile în context de criză, dacă e nevoie de o decizie pentru momentul prezent, dar privește și în perspectivă. Urmărește-ți binele și privește obiectiv și spre binele celor din jur, cum vor fi influențați de binele personal?

În plus, poți lua decizia de a te raporta la un alt moment în care ai mai trecut prin ceva similar.

Gândul că ai mai trecut prin situații pline de incertitudine și le-ai gestionat ar putea fi o întârire interioară. E adevărat, poate că uneori le-ai gestionat mai bine, alteori mai rău, dar le-ai trăit și ai supraviețuit pentru că acum ești aici. Gândul că te poți întoarce la o experiență din trecut în care ai gestionat aceste lucruri te poate ajuta mult.

În fața incertitudinii avem nevoie să decidem pentru noi înșine. Să ne întărim. Să ne împuternicim. Și să ne întoarcem liberi la orice moment din trecutul nostru în care am trăit puterea de a decide.

În concluzie, când ești în incertitudine alege să decizi! Ia o decizie pentru tine și alege să-ți fie bine. Cel puțin, vei trăi împăcat că decizia îți aparține și nu mai aștepți să decidă altcineva pentru tine. Uite, așa, ai mai făcut un salt înspre împuternicirea ta.

Dacă dorești, poți împărtăși aici experiența ta. Așa avem ocazia să cunoaștem și să învățăm mai multe. Tu cum faci față incertitudinilor tale?

Foto: www.newscientist.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp