Povestea copiilor curajoși. O poveste despre pandemie

Săptămâna trecută am ținut un seminar interactiv foarte fain cu educatoarele de la grădinița Rază de Soare din Cluj-Napoca. În cadrul întâlnirii, am făcut un exercițiu care a pus în prim plan confruntarea cu virusul Covid-19,  în contextul actual. 

Am vorbit despre cum ne adaptăm la situația de acum și cum pot educatoarele să-i ajute pe copii să-și elibereze emoțiile, dar în același timp să-și elibereze și ele propriile tensiuni care uneori le copleșesc.

Am pornit de la jocurile copiilor și am pus în scenă și în acțiune cele trei strategii pe care le adaptăm în situații de criză: îngheț, fugă sau luptă.

Una dintre educatoare, Hajnalka Eniko Ianko, a creat o poveste minunată în cadrul exercițiului de joc dramatic, „Povestea copiilor curajoşi”, pe care ulterior a și scris-o și mi-a trimis-o la rugămintea mea. Îi mulțumesc, iar cu acordul ei, o împărtășesc mai jos aici, în ideea că va fi și pentru voi o sursă de inspirație. Sper să vă placă.  : )

Îi mulțumesc directoarei, Paula Crișan, de la grădinița Rază de Soare că mi-a propus această colaborare. A fost tare plăcută și m-am bucurat de fiecare întâlnire de lucru cu educatoarele și personalul auxiliar din colectivul pe care-l conduce.

Povestea copiilor curajoşi

A fost odată ca niciodată, a fost odată un monstru necunoscut. Acest monstru devenea pe zi ce trecea tot mai mare şi mai înspăimântător. 

Într-o zi, ce să vezi? A venit între oameni şi le-a luat părinţilor liniştea, mai apoi a lăsat copiii fără jucării. Părinţii erau tot mai trişti… Atât de trişti încât copiii au hotărât să pornească în lumea mare să găsească monstrul şi să-l biruiască. 

Au mers copiii ce au mers, până când au ajuns într-o pădure fermecată. Acolo trăia în palatul ei fermecat Zâna cea Bună. Copiii au bătut la poarta ei şi i-au povestit suferinţa lor. Zâna cea bună i-a ascultat pe copii şi le-a dat trei ajutoare: pe Dezinfectantul Puternic, pe Masca Puternică şi pe Săpunul  Magic. Apoi i-a îndrumat pe copii spre lumea Monstrului. Au mers copiii trei zile şi trei nopţi la rând, până când au ajuns la o grotă imensă.

Au rugat-o pe Masca Puternică să fie scutul lor şi să îi ocrotească atunci când vor intra în grotă. Astfel ascunşi, copiii au intrat şi au văzut monstrul care se hrănea cu frica adulţilor şi astfel creştea văzând cu ochii, abia mai încăpea în grota lui. 

Văzând una ca asta, copiii  l-au rugat pe Săpunul Magic să facă baloane de săpun uriaşe. Săpunul Magic a început să se învârtească şi peste tot erau numai săpunele. Monstrul s-a întors să vadă ce se întâmplă în spatele lui. Văzând masca, s-a ridicat  să o dea la o parte. Dar cum a încercat să păşească, a alunecat şi s-a rostogolit pe ieşirea grotei afară, jos pe deal până ce s-a oprit într-un buştean de pe marginea poienii. Atunci copiii l-au chemat în ajutor pe Dezinfectantul Puternic, care a suflat pe Monstru până acesta a adormit.

Copiii au chemat-o pe Zâna cea bună, care a ridicat bagheta în vânt şi a transformat masca într-o navetă spaţială. Toţi copiii l-au prins pe Monstru şi l-au pus în nava spaţială. Apoi au lansat racheta spre spaţiul cel mai îndepărtat, peste mii de ani lumină, unde este întuneric, frig şi de unde nu mai este cale de întoarcere. 

Copiii au dansat, au cântat şi s-au veselit. Au intrat în grotă și-au căutat jucăriile și le-au dus acasă. 

Din ziua aceea, părinții și-au regăsit liniștea și copiii s-a jucat fericiți și bucuroși până la adânci bătrâneţi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp