Clienții vin la mine, de cele mai multe ori, cu o problemă. Când săpăm mai adânc, ajungem la adevăratul motiv. Adevărata bubă. Adevăratul motiv pentru care nu sunt bine ei cu ei sau cu ceilalți. Cel mai adesea, starea afectează și relațiile cu oamenii din jurul lor: familie, prieteni, parteneri, colegi, subalterni sau șefi.
Teama de critică o întâlnesc destul de des la cabinet și în sesiunile online, dar și la seminariile pe care le țin în companii. Chiar de aceea m-am gândit să vă împărtășesc câteva gânduri legate de această teamă care ne poate face mult rău.
Când ne e frică să nu fim criticați, devenim anxioși în fața oricărei observații.
Această teamă apare, de regulă, pentru că am fost foarte mult certați. Ni s-a spus să stăm la locul nostru, să nu deranjăm. Unii dintre cei care au trecut prin asta, devin închiși, retrași. Alții, în schimb, devin și mai gălăgioși. Poate chiar rebeli, dezlănțuiți.
Dacă simți că ți-e teamă când primești observații de la partener, șefi sau colegi, e cazul să-ți reconfigurezi atitudinea ta față de observații sau critici.
Ca să faci asta, e important să te înțelegi.
Poți face asta dacă răspunzi la câteva întrebări. Să începem cu primele:
- Ce anume lezează în tine acea observație/critică?
- Cu ce asociezi critica? Poate să fie stima de sine scazută, poate crezi că ești insuficient, incapabil, incompentent. Poate că te simți exclus din grup sau ai impresia că nu corespunzi etc.
Frica de critică nu te lasă să crești. De aceea e atât de nocivă. Dacă te temi că vei fi criticat, dezaprobat, vei ajunge să faci mereu aceleași lucruri și să rămâi în același loc. Te vei expune acelorași contexte. Ca să nu greșești, să nu devii ținta criticilor.
Poți să trăiești așa toată viața și pentru unii oameni e ok. Dar dacă ești mai ambițios din fire și vrei să te expui la mai multe contexte, e important să afli ce interpretare dai acestor observații critice.
În fond, critica e o constatare. Noi o putem asocia cu o descalificare, dar poate să fie și o încurajare. Cel care te critică probabil că vrea mai mult de la tine pentru că știe că ai potențial pentru mai mult.
E important să observi:
- pe ce ton ți se adresează?
- ce simți când primești o critică?
- care e tonul vocii, atitudinea și puterea pe care o exercită?
Dacă ești deranjat mai degrabă de tonul sau de atitudinea celui care îți vorbește, e important să conștietizezi asta. Poate chiar să-i spui.
- Simți că te umilește? Te descurajează? Îți taie din aripi?
sau
- Te încurajează să devii mai bun, să înveți?
Apoi, poți observa cum te raportezi la o critică și ce impact are asupra ta în funcție de persoana care ți-o adresează. Există diferențe?
E foarte important să-ți asumi locul, rolul și puterea interioară atunci când primești o observație critică. E un prim pas ca să poți să crești.
Apoi, observă la tine:
- Tu cu ce ton faci observații celorlalți, de pe ce poziție?
- Care e intonația, tonul tău?
- Și care e chiar starea ta atunci când faci o observație? (e de pe o poziție de putere, de curiozitate, de blândețe, de deschidere etc.)
Fii atent la tine, ca sa poți să-ți autoreglezi stările. În felul acesta, vei putea să-i înțelegi și pe alții.
Iar dacă înțelegi, poți să iei o decizie și să vezi ce e mai bine pentru tine.
Foto: exploringyourmind.com