Chiar și în filmele banale putem să găsim mesaje valoroase. Când mă uit la filme, mi se întâmplă deseori să rămân în minte cu o replică.
Zilele trecute am urmărit un film, „One winter proposal”. Un film simpluț de altfel. 🙂
Fraza care mi-a rămas în minte, din film, și la care m-am tot gândit după aceea e: „Cu recepția stai bine. Cu emisia stai prost”.
Protagonista filmului e o femeie mereu atentă la alții. Recepta foarte bine mesajele pe care ceilalți le trimiteau spre ea. Problema e că lucrurile nu stăteau la fel de bine și atunci când emitea ea mesaje: acestea ajungeau distorsionate, se înțelegea cu totul altceva față de ce ar fi vrut ea să transmită. De aici și până la necazuri, e doar un pas. Mic de tot.
Desigur, fix așa e și în viața reală. Uneori, receptăm corect mesajele care vin spre noi de la ceilalți. Dar ne poticnim când transmitem propriul mesaj. Sau invers: suntem buni emițători, dar receptăm (sau interpretăm) greșit mesajele pe care ceilalți le trimit spre noi.
Motivele pentru care ajungem să emitem sau să receptăm mesaje distorsionate sunt multe și diverse. Le știți și voi pe multe dintre ele.
Aș vrea să mă refer doar la câteva.
- Componenta nonverbală. Știm, joacă un rol extraordinar de mare. Tonul vocii, ritmul, mimica, gestica, toate ne pot „trăda” sau ne pot schimba mesajul. Și poate nu ne-am gândit niciodată la asta, dar ar ajuta să stăm și să analizăm cum vorbim.
Îți propun să analizezi cu ce ritm vorbești. Ce ton folosești? Abuzezi de gestică sau mai degrabă ești static?
- Tema/subiectul discuției. În ce tipuri de discuții te simți mai confortabil și te angajezi ușor? Care sunt temele care îți produc disconfort și pe care le eviți?
Unde te implici mai mult? În discuții legate de propriile păreri, observații critice, laude, constatări?
- Profilul oamenilor. Sunt extroverți sau introverți, mai degrabă emoționali sau poate raționali? Cât de confortabil te simți în raporturile cu ei?
Care e gradul de intimitate pe care îl ai cu unii versus cu alții? De ce anume depinde această relaționare și ușurință a dialogului, a comunicării tale cu ei? Depinde de gradul de încredere, de acceptare, de „vechime” a relației, de siguranță pe care o ai? Cât de liber te simți în relație? Cât de acceptat?
Urmărește-te azi, în discuțiile online sau offline.
Care e comportamentul tău nonverbal și în ce tipuri de discuții participi cu plăcere? Și pe care le eviți?
La finalul zilei, fă o trecere în revistă: ce discuții ți-au făcut plăcere și care ți-au produs disconfort?
S-ar putea să ai o revelație pe tema asta. Succes! 🙂
Credit foto: University of York.