De ce în unele discuții ne simțim bine și în altele rău

Te-ai întrebat vreodată de ce uneori te simți plin de energie după o discuție cu cineva? Iar alteori te simți stors și vlăguit, încărcat negativ, de parcă ai nevoie să dormi ca să-ți revii?

Azi îți propun să faci o scanare a comunicării pe care o ai cu cei din jur. Dacă ai face un grafic al discuțiilor, cum ar arăta? Și ce tip de discuții ar predomina pe parcursul unei zile/săptămâni?

Ar fi mai multe cele care te energizează sau cele care te storc de energie?

Cine sunt oamenii din viața ta cu care ai discuții care te inspiră și care îți aduc o stare de bine? Și cine sunt cei care îți iau din energie și cu care simți că nu ești înțeles?

Și într-un caz, și în celălalt, uită-te la ce anume din discuție te stârește. Poate are legătură cu tema discuției, cu impactul sau cu raportul de putere pe care îl percepi între tine si cealaltă persoană.

Cum te simți când comunici

Calitatea relației pe care o dezvoltăm cu ceilalți ține mult de nivelul de profunzime pe care putem să-l atingem, dar și de ușurința cu care putem comunica și râde cu cineva, de nivelul de satisfacție pe care îl avem atunci când petrecem timp împreună. De starea de confort, de relaxare și de capacitate de a ne deschide în fața celui din fața noastră.

Când ai o discuție reușită și te simți bine, urmărește dacă te-ai simțit relaxat, liber să glumești, să emiți opinii, păreri și chiar să împărtășești o parte dintre cele mai profunde credințe ale tale.

Te-ai simțit înțeles, acceptat? Cealaltă persoană a fost curioasă de tine, de opiniile tale?

Sunt discuții care ne încarcă pozitiv, ne duc spre alte idei mai valoroase, cu noi viziuni, iar la finalul lor poți să te simți mai bogat și cu o stare de bine.

Dacă simți însă că ai constant discuții care te storc de energie și te agită, uită-te la relația cu acea persoană.

Analizează relația, vezi dacă e poluată cu suspiciune, intimidare. În ce raport de forțe te afli cu acea persoană? Te simți mai sus, mai jos sau la același nivel? Ești pe o poziție în care simți că trebuie să te lupți pentru părerile tale, să dovedești ceva, simți că opiniile tale sunt desconsiderate?

Sau poate ești în postura în care asculți și celălalt se descarcă mereu și mereu, iar tu duci cu tine apoi o încărcătură negativă.

De multe ori, asta se întâmplă în familie. Un membru al familiei are anumite provocări și alege să împrăștie acea energie în toți cei care sunt în jurul lui. Pentru ceilalți poate deveni obositor.

Ce poți face când simți că ceva nu merge

Când recunoști o persoană la care ții, dar cu care nu ai o comunicare reușită, fă un pas în lateral. La figurat, desigur.

Ascultă din postura unui observator curios, dar neutru. Fii atent ce anume are impact asupra ta și de ce nu puteți comunica eficient.

Ascultă ca un observator, prietenos, curios și încearcă să te pui în papucii interlocutorului.

Analizează câteva aspecte:

  • Poziția corpului. Care e postura ta? Dacă simți că ai corpul adunat, îndreaptă-te, privește persoana în ochi, zâmbește, întinde-te și observă ce se schimbă.
  • Ce simți. Te simți dominat? Manipulat? Sau poate te simți respectat și valorizat?
  • Raportul de putere. E o persoană pe care o admiri? O invidiezi? Ori de intimidează? În timpul discuției, care e raportul, cât te exprimi și cât asculți?
  • Ai acum mai multe indicii despre ce anume te deranjează și ce anume îți dă confort în această relație? 😊

Foto: YourStory.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp