De câteva săptămâni vreau să scriu un articol despre cum luăm taurul de coarne. Și pentru că e o temă care își respectă principiul, chiar s-a lăsat așteptat acest text. 🙂
Semn că și eu trebuie să iau taurul de coarne și să mă apuc de scris, să nu mai amân și să nu mai caut scuze.
Cu ce asociezi această expresie: „a lua taurul de coarne”?
Am întrebat câțiva oameni din jurul meu și mi-au spus că ei se gândesc automat la a se pune pe brânci, pe muncă, a trece la acțiune, a se apuca de treabă, de treaba aia care nu le place, pe care au tot amânat-o.
Am fost curioasă să aflu și care e originea expresiei, de unde a apărut. Iată răspunsul:
Expresia provine din mitul grecesc care îl are în centru pe Hercule. Se spune că el a salvat Creta de un taur fioros, care îi aparținea lui Poseidon, pe care l-a luat de coarne și l-a îmblânzit. De fapt, Hercule avea o putere ieșită din comun și era de neîntrecut în forță și vitejie. Pentru el, taurul nu a fost un obstacol.
Astăzi, această expresie este sinonimă cu a înfrunta cu îndrăzneală o dificultate. Sintagma este folosită atât în limba română, cât și în alte limbi, spre exemplu în engleză (to take the bull by the horns).
Când decidem să luăm taurul de coarne
De multe ori, amânăm deciziile, dar care e impulsul care ne face să trecem la acțiune și să luăm taurul de coarne, oricât de fioros ar putea părea? Pentru unii, impulsul e sentimentul/senzația cu nu mai au încotro, nu au de ales, pentru alții e dorința de schimbare și de nou, pentru mulți – e frustrarea că lucrurile stagnează sau că se înrăutățesc. Tu când acționezi, ce buton ți se apasă și la ce stimul răspunzi cu acțiune?
Cu ce stare asociezi această expresie, a lua taurul de coarne: neliniște, curiozitate, tensiune, dorință, frică, cu senzația cu nu ai încotro? Gândește-te și dă-ți un răspuns, ca să te poți cunoaște mai bine, să știi ce stări și senzații declanșează în tine.
De cele mai multe ori, când ajungem să luăm taurul de coarne, cel mai probabil am lăsat unele lucruri să treneze, am așteptat ca situația să se rezolve fără să intervenim noi sau poate că nu am știut cum/ce să facem. Și s-a umplut paharul. Sau poate că motivația noastră, miza împlinirii nu era suficient de atractivă ca să ne pună în mișcare. Desigur, poate fi și altceva, e foarte diferit de la om la om, chiar de aceea te încurajez să găsești răspunsul tău.
Din practică am constatat că foarte mulți oameni trebuie să ajungă la un grad de frustratre suficient de ridicat ca să poată lua taurul de coarne. Cât timp disconfortul e unul minor, suportă și îndură. Fie într-o relație de cuplu care e toxică sau neîmplinitoare, fie la locul de muncă. Dar toți avem un factor declanșator, ca un buton, iar când se apasă, trecem la acțiune.
Toți avem câte un taur care așteaptă să fie luat de coarne
Aș spune că e o componentă masochistă la mijloc: cât de rău trebuie să-ți fie ca să-ți dorești să treci la acțiune, să-ți schimbi situația în care te afli și să-ți dorești să-ți meargă bine?
Cred că avem toți câte un taur din când în când în diverse roluri ale vieții noastre. Poate să fie vorba despre relația de cuplu în care nu ne mai regăsim, de un job în care nu ne mai simțim apreciați ori respectați, poate fi vorba despre un prieten care simțim că profită de pe urma noastră.
Ar fi interesant să te vezi ce te face PE TINE să pornești la luptă și care a momentul TĂU de intervenție în viața TA. E vreo diferernță între modul în care reacționezi pe plan personal și felul în care-ți iei viața și decizia în mâini la serviciu?
Unde pui mai repede limite și unde treci mai ușor sau mai greu la acțiune?
Taurul tău poate să fie reprezentat de unii oameni dragi, muncă, proiecte, obiective, iar dacă-ți pui întrebările corecte poți afla exact de ce anume ai nevoie ca să stai în arena ta, tu și taurul.
Și totuși, cum luăm taurul de coarne?
Știu că nu e mereu ușor să intri în arenă: să ieși dintr-o relație, să schimbi domeniul de activitate, să te muți într-un loc complet nou. Să riști, până la urmă. Chiar de aceea insist și-ți mai dau câteva teme de gândire. Hai să facem un exercițiu scurt și ușor.
- Gândește-te la o situație din viața ta în care ai luat taurul de coarne
Cum ai numi impulsul tău interior, care a fost imboldul care te-a împins să treci ATUNCI la acțiune? De ce ai luat taurul de coarne de fapt? Ce simțeai? Și care a fost rezultatul final?
- Identifică mici sau mari succese din viața ta
Caută în istoria ta de viață o situație în care ți-a fost greu să iei taurul de coarne, dar după ce ai făcut-o, ai avut parte de un final fericit.
Atunci când vrei să-ți faci curaj să intri în arenă, ajută mult să te raportezi la aceste momente din trecut în care ai avut succes. Asta pentru că teama și neîncrederea ne fac să ne gândim doar la pierderi, iar gândul acesta nu o să ne stimuleze să trecem la acțiune. Din contră, ne țin pe loc.
De obicei, după ce iau taurul de coarne, oamenii se simt împuterniciți, eliberați. Se simt încrezători în ei și în forțele lor pentru că s-au eliberat, au adus claritate, au obținut un rezultat.
Când iei taurul de coarne, îți măsori propria putere în arenă și ai nevoie de claritate ca să poți analiza câștigurile și pierderile pe care le poți avea, succesele și dezamăgirile pe care le poți stârni în tine și în alții.
- Dă-ți un termen
Până când vrei să acționezi? Și cum vei face asta? De ce e important să o faci?
Unele lucruri au nevoie de un timp al lor, de un parcurs. Unii oameni au nevoie de un timp lung înainte să ia o decizie, alții sar în apă chiar dacă nu știu să înoate și se descurcă din mers.
Dă-ți un timp, fă o promisiune fermă față de tine, experimentează. Care e miza pt tine? La ce ești dispus să renunți, ce ești dispus să accepți sau să nu mai accepți în viața ta?
Poate ai nevoie de 3 sau de 6 luni, dar e bine să știi că din momentul acela, gata. Nu mai e nevoie să te minți.
La final, te las cu câteva întrebări:
Care sunt domeniile vieții tale unde simți că e cazul să iei taurul de coarne? Ce te oprește să o faci, ce te ține pe loc?
Când ai luat ultima dată, la modul serios, taurul de coarne? Cum te-ai simțit după aceea? A fost un succes, ai ieșit întreg din arenă?
Câtă încredere ai în tine și în puterea ta? Atunci când nu luăm taurul de coarne nu suntem destul de siguri pe noi, nu facem față necunoscutului care vine în momentul în care ne confruntăm cu incertitudinea.
Indiferent că taurul tău vine din zona personală sau profesională, dacă aduci claritate, vei simți eliberare. Când vine taurul, sigur găsești o soluție: ataci, fugi, te ascunzi, sigur toți am avea o reacție.
Dacă nu acționezi, deși știi clar că trebuie să o faci, îți menții incertitudinea ca într-o ceață în care te afunz și te lași învăluit de angoase și spaime. Cu cât amâni un lucru, cu atât te simți mai captiv, prizonier într-o stare de confuzie, slăbit de putere, iar fricile tale se pot accenta. Și ajungi să stai în brațe cu fricile, nu cu rezultatele.
Imaginează-ți că vezi în ceață, urechile îți sunt surde, iar gura ți-e încleștată. Cam asta se întâmplă cu noi atunci când tot amânăm să luăm taurul de coarne.
Ce s-ar întâmpla, cine ai deveni tu, atunci când ți-ai curăța lentilele interioare, ți-ai descleșta gura, ți-ai ascuți auzul și ai trece la acțiune?
Dacă ai nevoie de ajutor ca să poți să intri într-un asemenea demers, sunt la un click distanță. Succes! 🙂
Foto credit: hopesrising.com